Skip to main content

İtfaiye Yangın Raporu

İtfaiye yangın raporu binaların yangından korunması ile ilgili faaliyetler arasında en önemlileri arasındadır. Binanın yangına karşı korunaklı olduğunun göstergesi olarak sunulmaktadır. Sadece uygun olan binalara verildiği için değerli olarak kabul edilmektedir. Binaların oturma izni alması için gerekli şartlardan biri olarak itfaiye yangın uygunluk raporu sayılmaktadır. Bu konuda yayınlanmış olan yönetmelikler ışığında gerekli önlemlerin alınması önerilmektedir. Aksi takdirde yangın raporu alması mümkün olmamaktadır.

İşletmeler faaliyet alanlarında yapacakları çalışmalar resmi olarak başlamadan önce gerekli hazırlıkları yapmak zorundadır. Bu hazırlıklardan biri de çalışma ruhsatının olmasıdır. Ruhsat almak için ise itfaiye yangın raporu istenmektedir. İtfaiye birimlerinin gelip yapacağı kontrol ile binanın herhangi bir yangın durumuna hazır olup olmadığı, tedbirlerin alınıp alınmadığı test edilmektedir. İleride yangın riskinde alınan tedbirlerin çalışması için bu kontrollerin sağlıklı ve teknik olarak yapılması zaruridir.

İtfaiye Yangın Raporu - Teknoset Yangın ve Güvenlik

İtfaiye Yangın Raporu Nasıl Alınır?

Birçok işletme çalışmasına veya ekonomik faaliyetine başlamadan önce itfaiye yangın raporu nasıl alınır konusunda yol gösterici bir rehber aramaktadır. Aslında mevzuatta bu raporun nasıl alınacağı, hangi firmaların bu konuda yetkili olduğu ile ilgili ipuçları bulunmaktadır. İşletme sahibi veya yetkilisi bir yangın firmasından alacağı danışmanlık hizmeti ile resmi makamlardan alacağı onayı garanti altına almaktadır. Böylece faaliyet öncesi sahip olunması gereken evraklar hazır hal getirilmektedir.

Binalar hangi amaçla kullanılacaksa o hedefe yönelik yangın tedbirine sahip olmak zorundadır. Faaliyet süresine göre yangın raporu çıkarılması ile ilgili çalışmaları yürütmek işveren ile yangın firması arasında imzalanacak protokole göre şekillenmektedir. Yapı denetim firmaları da binaların yangından korunmasına yönelik hazırlığını incelemek üzere ziyaret ettiklerine gerekli denetlemeleri yapmaktadır.

İtfaiye yangın raporu almak için başvuruda bulunduğunuzda yangın firmaları size gereken desteği verecektir. Ardından binanızın diğer hazırlığına göre ruhsat için başvuruda bulunabilirsiniz. Bazı durumlarda binanın hazır olmadığı anlaşıldığında gerekli eksikliklerin giderilmesi için süre verilir. Bu süre zarfında binayı hazırlamakla yükümlü kimseler belirtilen eksikliği gidermek için çalışmaları tamamlar ve ardından yeniden inceleme talebi girilir.

İtfaiye Yangın Raporu Nasıl Alınır? - Teknoset Yangın ve Güvenlik

İtfaiye Yangın Raporu Nereden Alınır?

Faaliyet yürütülecek binada itfaiye yangın raporu nereden alınır konusunda artık hazırlıklar bitmiştir ve gereken girişimde bulunulur. Ruhsat ve denetim ile ilgili birimden talep edilir. İstenen evraklar tamamlanınca ruhsat verilir ve itfaiye yangın raporu da alınır. Ruhsat müdürlüğünden dilekçe ile istenecek raporda yetkili kişi olmalıdır. Denetim için randevu alındıktan sonra incelemeye gelen ekipler binayı kontrol ederler. Yapılan kontrollerin ardından belgeyi hazırlamak üzere merkeze dönülür.

İtfaiye yangın raporu binanın herhangi bir risk durumuna karşı hazırlığının sonucu olarak verildiği için, bu rapora ve belgeye sahip olan işletmeler faaliyetlerine güven içinde başlayabilir. Eğer ticari işletmenin yangın raporu yoksa faaliyet göstermesine rağmen yasaklanır ve müeyyide uygulanır.