Skip to main content

Yangın Güvenliği Sorumlusunun Görevleri

Bir kurum, kuruluş ya da işletmede fiziksel mekânın ya da aktif olarak çalışan kişi sayısının yarattığı ihtiyaçlar doğrultusunda yangın güvenliği sorumlusunun görevleri belirlenir. Yangın güvenliği sorumlusunun olası bir yangın durumunda ve yangın durumunu engellemek için sahip olması gereken temel nitelik ve yetkinliklerin sınırları net bir şekilde çizilmiş olsa da her kurumun, kuruluşun ve işletmenin farklı özelliklere sahip olduğu, ihtiyaçların da bazı durumlarda bu özelliklere göre şekillenebileceği unutulmamalıdır.

Yangın Güvenliği Sorumlusunun Görevleri - Teknoset Yangın ve Güvenlik

Nasıl Belirlenir?

Yangın güvenliği sorumlusunun kim olacağı ve kaç kişinin görevlendirileceği kurum, kuruluş ya da işletmenin kullandığı mekanda bulunan en yüksek rütbeli kişi yani en büyük amir tarafından belirlenir. Kaç kişinin yangın güvenliği sorumlusu olarak görevlendireceği en büyük amir tarafından, kullanılan binanın fiziki özellikleri dikkate alınarak kararlaştırılır.

Bazı amirler mekanda bulunan her kat için bir yangın güvenliği sorumlusu belirlemeyi uygun görürken, bazı amirler ise mekanın bir bölümü veya tamamı için tek bir kişiyi görevlendirmeyi uygun bulabilir. Kat mülkiyeti bulunan pasaj, apartman gibi yapılarda ise yangın güvenliği sorumlusunun görevleri bina yöneticisi tarafından üstlenilir.

Çalışma Saatleri

Yangın güvenliği sorumlusunun görevli olduğu zaman aralığı mesai saatleriyle sınırlandırılmıştır. Kamu hizmetinde bulunan binaların mesai saatleri dışında kalan zamanlardaki yangın güvenliğinden ise gece bekçisi ya da güvenlik görevlisi sorumludur. Kurumda bir gece bekçisi veya güvenlik görevlisi bulunmaması halinde bina mesai saatleri dışında devriyeler tarafından zaman zaman kontrol edilir.

Eğer kamu kurumu tarafından yangın güvenliği sorumlusunun görevleri polise ve jandarmaya devredilecekse konuyu ilişkin yazılı bir bildirimde bulunulur. Kamu kurumu binasında çalışan iki hizmetli bulunması halinde ise mesai dışında kalan zamanlarda yangın güvenliğinin sorumluluğu nöbet sistemi kurularak bu iki hizmetli tarafından paylaşılır.

Yangın Güvenliği Sorumlusunun Çalışma Saatleri - Teknoset Yangın ve Güvenlik

Yangın Güvenliği Ekipleri

Bazı durumlarda bir veya birkaç yangın güvenliği sorumlusu yeterli olmayabilir. Bu gibi hallerde yangın güvenliğinden sorumlu bir ekibin oluşturulması gerekir. Yangın güvenlik ekibi oluşturmayı gerektirecek durumlardan bir tanesi yapının boyunun 30,5 metreden daha yüksek olması ve mesken olarak kullanılmasıdır.

İçinde iki yüz kişiden fazla insanın ikamet ettiği siteler ve 50 kişiden fazla insanın bulunduğu konut dışı yapılar da yangın güvenliği sorumlusunun görevleri ile yangın güvenlik ekiplerinin ilgilenmesini gerektiren yapı türleri arasındadır.

Sorumlulukları Nelerdir?

Yangın halinde olduğu kadar yangın çıkmasına yol açabilecek durumların önceden tespit edilip engellenmesine dair stratejiler geliştirmesi aşamasında da sorumlulukları bulunan yangın güvenliği sorumlusunun görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Acil durum planının hazırlanması
  • Binada sürekli olarak bulunan kişilerin adlarının ve bilgilerinin yer aldığı bir listenin arama kurtarma ekiplerinin ulaşabileceği bir yerde bulundurulması
  • Olası bir yangın durumunda yangının genişlemesini engellemek için gerekli müdahalenin yapılması
  • Olası bir yangın durumunda yangının söndürülmesi için gerekli müdahalenin yapılması
  • Yangın sebebiyle ortaya çıkabilecek endişe ve buna bağlı karmaşa durumunun yönetilmesi
  • Kazazedelerin canlarının ve mallarının kurtarılması
  • Kurtarılan evrak ve eşyanın korunması

Kazazedelere ilk yardım uygulanması da yangın güvenliği sorumlusunun ve yangın güvenliği ekibinin sorumlulukları arasında yer alır.

Yangın Güvenliği Sorumlusunun Görevleri Nelerdir? - Teknoset Yangın ve Güvenlik

İlgili Personelin Eğitimi

Yangın türü kazalar, içinde yönetilmesi gereken birçok farklı süreci barındıran komplike durumlardır. Bu sebepten yangın güvenliği sorumlusunun görevleri tamamına doğrudan vakıf olunabilecek ve herhangi bir eğitim almadan gerçekleştirilebilecek türden görevler değildir.

Yangın güvenliği sorumlusu yangın tüplerinin kontrolü, yangın tüplerinin bulunduğu dolapların önlerinin sürekli açık bulundurulması gibi kolayca uygulanabilir görevlerin yanında ilk yardım ve yangın tüplerinin kullanımı gibi bilgi ve eğitim gerektiren görevlere de sahiptir.

Bu sebepten yangın güvenliği sorumlusunun ve yangın güvenliği ekibinin eğitimlerinin koordinasyonu yangın güvenliği konusunun en önemli parçası olarak kabul edilir.